NAJVEĆA PTICA U HRVATSKOJ

BJELOGLAVI SUP

Otok Cres, uz Krk i obližnji otok Prvić posljednje je prebivalište bjeloglavih supova u Hrvatskoj.

Bjeloglavi sup u Hrvatskoj!

Trenutno na otoku Cresu obitava oko 80 gnijezdećih parova bjeloglavih supova, a gnijezde se i na okolnim otocima Plavniku, Krku i Prviću. Bjeloglavi sup, Gyps fulvus, od velike je važnosti za cijelu Tramuntanu, otok Cres i Hrvatsku te se zbog opasnosti od izumiranja nastoji očuvati obitavališta tih ptica, povećati broj jedinki i osvijestiti građane i turiste o važnosti njihove zaštite.
Na Cresu postoje dva ornitološka rezervata, Podokladi na srednjem dijelu i Kruna na sjevernom dijelu otoka. Rezervat na Tramuntani dobio je ime po Kruni, litici u Podbelom na kojoj gnijezda od pamtivijeka svija nekoliko pari orli, kako ljudi na Cresu zovu bjeloglave supove.

Ptice grabljivice sa osjećajem za obitelj

Bjeloglavi supovi su ptice grabljivice koje pripadaju skupini strvinara. To znači da se hrane uginulim krupnijim životinjama, na Cresu su to obično uginule ovce. Kljun im je savijen pa lako mogu jesti meso, ali stopala su im ravna i kandže nisu zakrivljene pa stoga ne mogu loviti plijen. Jedne su od najvećih ptica koje lete, narastu od 93 do 110 cm u visinu, teže od 7 do 12 kg, a raspon krila im je od 235 do 290 cm.
Supovi su nježni životni partneri; nakon što odaberu svog partnera s njim ostaju do kraja života. Žive u kolonijama od 2,3 ili 5 parova, pa čak i do sto ili više te se gnijezde, hrane i odmaraju zajedno. 

U doba snubljenja parovi gotovo uvijek provode vrijeme zajedno, u svadbenim letovima. Na otoku Cresu svadbeni letovi počinju u listopadu i tada možete vidjeti ptice kako lete jedna iznad druge ili jedna pokraj druge. 

Gnijezda grade na liticama iznad mora, od grančica, suhe trave i vune. Kada se izlegne mladunče, unutrašnjost oblažu mekim paperjem. Ženka snese samo jedno jaje godišnje, a na njemu sjede oba roditelja i nakon dva mjeseca izlegne se željno očekivani ptić. Ptić ostaje u gnijezdu gotovo 4 mjeseca i za to se vrijeme roditelji brižno brinu o njemu. Nakon 3 mjeseca ptić počinje s prvim letovima, obično do prve stijene i natrag. Sa završenom „školom letenja“ u trajanju od 2 do 3 mjeseca, pod budnim okom roditelja koji ih uče kako iskoristiti zračne struje i pronalaziti hranu, mladi supovi spremni su za osvajanje nebeskih visina.

Migracije od Cres do Afrike i nazad

U svojoj prvoj godini života, obično u kolovozu ili rujnu, mladi supovi kreću na petogodišnje lutanje. Bjeloglavi supovi s Cresa migriraju po Europi, Aziji i Africi. Jedan je zabilježen čak i u 4000 km udaljenom Čadu u Africi! Nakon pet godina, kada postaju spolno zreli, vraćaju se na Cres gdje se razmnožavaju. Nažalost, samo mali broj njih se vrati jer je stopa smrtnosti na migracijama vrlo velika. Samo se 4 – 5 od 40 – 50, koliko ih se godišnje izlegne, uspije vratiti u rodno gnijezdo kako bi i sami zasnovali obitelj i nastavili život na otoku Cresu. 
“Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove u Beli”
 u svojoj prostorima u Belom ima oporavilište za otrovane, ozlijeđene i mlade supove koji često tijekom probnih letova završe u moru te se tamo skrbe za njih do ponovnog puštanja u prirodu.

ŽELITE LI JOŠ INFORMACIJA?

Programe Škole u prirodi organizira turistička agencija Tramontana outdoor – Beli otok Cres u suradnji sa svojim poslovnim partnerima – stručnim lokalnim turističkim pratiteljima i Centrom za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove u Belom.
ILI NAS NAZOVITE NA

+385 99 21 65 011