MASMALIĆI S TRAMUNTANE

ŠKOLA U PRIRODI

Više o radionici

Masmalići s Tramuntane

cijena na upit
Radionica se održava u proljeće i jesen
Svjesni činjenice da djeca osobito vole patuljke i priče o patuljcima, jer su mali kao djeca i pružaju im mogućnost uživljavanja u mnoge poetične priče iz prirode, odlučili smo s djecom ‘ući u trag’ tajnama Masmalića – dobrog duha šume Tramuntane. Projekt započet 2005. godine kroz kreativni rad s odbačenom ovčjom vunom otoka Cresa,nastoji ekološki osvještavati djecu i mlade,te ih ponukati na očuvanje prirode i tradicije svoga kraja.
Više o vuni

Prerada vune i izrada odjevnih predmeta bila je na Cresu autohtoni način korištenja vune. Kasnije se ta vuna otkupljivala i slala na preradu u tvornice tekstila. Međutim, posljednjih tridesetak godina prestalo se s otkupom vune i janjećih koža jer je prerada vune u Hrvatskoj, zbog ekonomske neisplativosti, sasvim zamrla. Tako ovčari, nemajući druge, vunu nakon šišanja ovaca ostavljaju u prirodi. Vuna se u prirodi ne razgrađuje, a niti ne gori da bi ju se moglo spaljivati, te postaje estetskim i sve većim ekološkim problemom. Na mjestima ispod vune ništa ne raste, te se smanjuju i pašnjačke površine. Odlaganje vune i koža na gradskom deponiju nije dozvoljeno s obrazloženjem da njihovo odlaganje pogoduje razvoju glodavaca.
Na otoku Cresu ima oko 15000 ovaca i od svake se dobije otprilike 1 kg vune koja se ostavlja razbacana po gromačama, rupama, grmlju ili uz puteve gdje nagrđuje krajolik i zagađuje okoliš.

Vuna u Hrvatskoj
Bogatstvo Hrvatske u vuni sasvim je zaboravljeno, a stotine tona domaće vune ostaju razbacane gdje se zateknu. Iako su problemi oko prerade vune ostali neriješeni, Udruga Ruta je pronašla nove i zanimljive načine uporabe vune te tehnikom filcanja stvorili novi šaroliki svijet uporabnih, ukrasnih i umjetničkih predmeta i suvenira.
FILCANJE
Filcanje je tehnika prerade vune koja se temelji na svojstvu vlakana da se uslijed mehaničkog i toplinskog djelovanja, a uz pomoć sapuna, međusobno upletu u čvrstu strukturu. Vuna se nakon češljanja ne prede u nit, nego se moči vodom i sapunom, a zatim gnječi i valja. Zahvaljujući građi vunene niti, koja je prekrivena krljušti sličnoj ribljoj, vlakna se u postupku sve čvršće međusobno isprepliću, zapinju i upliću. Na kraju dobijamo gust i neraskidiv materijal – filc ili pust.
UVJETI ODRŽAVANJA

OSNOVNI UVJETI

 • minimalni broj učenika je 20
 • ukoliko se radi o grupi većoj od 25 učenika grupa se djeli na dvije i više pa se program i vrijeme trajanja prilagođava
 • cijena se formira na upit
RADIONICA UKLJUČUJE:
 • pratitelja
 • radionicu “Creski orli”
 • obilazak izložbe u Centru za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove
 • degustaciju čaja
 • degustaciju meda
 • ručak

ORGANIZACIJA PRIJEVOZA:

U mogućnosti smo organizirati prijevoz na upit. Surađujemo s više provjerenih autobusera i lokalnih prijevoznika. Rezervacija termina je obavezna.

Opis programa:

RASPORED RADIONICE

Od dolaska do odlaska brinemo se da sa sobom ponesete samo najljepše uspomene i doživljaje
 • dolazak u Beli
 • filcanje vune (trajanje 45 minuta)
 • pospremanje nakon filcanja (trajanje 15 minuta)
 • obilazak izložbe u Centru za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove (trajanje 45 minuta)
 • posjet suvenirnici suvenirnici u kojoj možete pronaći lokalne suvenire tematski vezane uz bjeloglave supove i kvarnerske otoke, ali i autohtone kvarnerske proizvode. degustacija čaja spravljenog od autohtonog, kvarnerskog voća i ljekovitog bilja. (trajanje 30 minuta)
 • ručak u restoranu Pansiona Tramontana (trajanje 45 minuta) Ukupno trajanje 3 sata

* Radionicu filcanja vune provodimo sa udrugom Ruta iz Cresa.
Radionicu održava dizajnerica vune Vesna iz udruge Ruta koja je kroz višegodišnje vođenje radionica stekla iskustvo u radu s djecom, mladima, odraslima, djecom s posebnim potrebama. Radionica se prilagođava dobu i potrebama učenika.
Udruga Ruta bavi se prikupljanjem, pranjem, sortiranjem, češljanjem, filcanjem te time doprinosi očuvanju okoliša .
Radionica se održava u Pansionu Tramontana primjenjena je svim uzrastima. Svaki sudionik izrađuje vlastiti suvenir (cvijet).

* Centar je smješten u obnovljenoj zgradi nekadašnje škole, a za posjetitelje je u prizemlju uređen multimedijalni izložbeni postav o bjeloglavim supovima i životu stanovnika creske Tramuntane (sjeverni dio otoka Cresa). Centar posjetiteljima nudi i druge zanimljive sadržaje, od povremenih fotografskih izložbi do različitih radionica za djecu, a u njemu se mogu saznati i zanimljive informacije o značaju i radu samog oporavilišta za bjeloglave supove koje djeluje u sklopu Centra.

ŽELITE LI JOŠ INFORMACIJA?

Programe Škole u prirodi organizira turistička agencija Tramontana outdoor – Beli otok Cres u suradnji sa svojim poslovnim partnerima – stručnim lokalnim turističkim pratiteljima i Centrom za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove u Belom.
ILI NAS NAZOVITE NA

+385 99 21 65 011